Македонка иска €100 000 за къщата на Талев в Прилеп

Македонка иска €100 000 за къщата на Талев в Прилеп

България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

От години собственикът ѝ моли държавата ни да я купи, но от българска страна не следва реакция. След смъртта му нейна собственичка е вдовицата му – възрастна и болна жена, която не може да я поддържа. Продава я на друго семейство. След като стопанинът почива имотът се наследява неговата съпруга. Сега тя също отправя апел към държавата ни, пишат колегите от Offnews.

На 1 септември – деня, в който се навършиха 124 години от рождението на писателя и автор на „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ БГНЕС публикува интервю със Снежана Аческа, която моли българските политици да съхранят родната къща на Талев, като я купи и превърне в културен дом на България. Жената я предлага на страната ни срещу 100 хил. евро.

Най-голямото ми желание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да разбера защо България спи. Може и плоча да поставят, но България трябва да бъде държава. Да се прояви в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – нека се върне обратно. И неговият дух да бъде спокоен„, казва Аческа.

Тя казва, че съпругът ѝ си е отишъл тъжен поради нехайството на България към къщата на Талев.

Къде е България? Защо спи?! Не мога да разбера защо България спи. От години го повтарям: „Сумата за една държава е смешна и да не се погрижи държавата да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел“. Създадена беше фондация „Димитър Талев“, но пак нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамота. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е голяма работа – казва Аческа. – Очаквам българската държава да дойде и да си я купи. Да им предам ключовете, докато съм жива. Мъжът ми почина тъжен и ми каза: „Живей, за да осъществиш това, което си си наумила“. Ето, все още съм жива, скоро ще навърша 72 години, и моля българската държава да ускори този процес, защото не знам кога ще си отида. Тази държава ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша онова, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и досега няма нищо.“

Междувременно в интернет се появиха и много негативни коментари, че сумата е десетократно завишена. Според тях Снежана Аческа няма чисти намерения към къщата, а гледа на имота само като на печалба.

„Ако толкова милееше за въпросната къща на Талев, щеше да я пусне за продажба на нормална цена, а не за такава космическа сума. В Прилеп няма къща, която да струва 100 000 евро!“, пишат разгневени активни наблюдатели.