Лили си върна песента „Ветрове“ след 20 годишна пауза

Лили си върна песента „Ветрове“ след 20 годишна пауза

По време на националното турне на певицата почитателите на звездата се изненадаха, когато чуха мелодията. Лили спря да изпълнява песента преди много години след конфликт с авторския екип на големия хит. Композитор на песента е Георги Красимиров – Герасим. Той също научава наскоро, че Лили изпълнява неговия хит, но в нов аранжимент.

„Радвам се, че Лили Иванова отново е включила песента в репертоара си. Тя е създадена за нея. Направила е нов аранжимент и не ме попита, както е редно. Би трябвало авторът на музиката да се уведомява за подобни промени. Въпреки това аз не й се сърдя. С Лили сме работили заедно, след това се разделихме творчески, но аз никога не съм влизал в конфликти на тема песни. Тя не искаше да я изпълнява. Просто спря да я пее. Сега е решила друго“, коментира пред „България Днес“ композиторът, който създава красивата песен през далечната 2000 г.

ТВМЕДИА припомня, че той далеч не е единственият, с който примата на родната естрада развали своите приятелски и професионални отношения. Подобна съдба сполетя и Митко Щерев, написал музиката към великата песен „Осъдени души“. Неуредици между двамата направиха така, че той буквално ѝ забрани да пее хитовете, които е композирал за нея.

В края на живота си огорчение от Иванова изпита и друг наш голям композитор – Точно Русев. Той е автор на песните „Не всичко е пари, приятелю“, „Обичам те“, „Панаири“, „Грешница на любовта“, „Дали за теб съм пак онази същата“, и много други.

Припомняме ви и кратък откъс от интервю с маестро Митко Щерев във вестник „Телеграф“. Там той коментира по-подробно отношенията си с Лили Иванова:

Заради неуредени авторски права и изплатени хонорари Митко Щерев забрани на Иванова да изпълнява песните, които е композирал за нея. Снимки: БУЛФОТО

 

– През 2009 г. доста журналисти отразявахме спора между вас и Лили Иванова. Имаше момент, в който тя обвини Тончо Русев, че е искал от нея пари, и по-късно каза, че ще престане да пее песните и на двамата „и ще ви прати в забвение“.

– Преди да ви отговоря, искам да засегна една тема, която ме вълнува повече от две години. Преди последното си турне Лили спомена нещо от рода на: “Не дължа и стотинка на никого“. Според мен това твърдение не отговаря на истината. Лично на мен тя дължи и стотинки, и левове, но най-вече толерантност. Използвам това интервю да призова Лили Иванова да коментира защо тя (като издател) чрез фирма “KVZ – Кирил Здравков“ (в която има пряка връзка и г-н Боби Иванчев) вече няколко години предлага песните ми „Осъдени души“ и „Стари мой приятелю“ в платформата Спотифай без мое съгласие и договор. Искам да се знае, че издателските договори на Лили и на двете са с изтекъл срок – през 2011 на първата и през 2014 г. на втората песен. Чрез това интервю се обръщам и към тримата да бъдат така добри и веднага да свалят двете песни от платформата и да се научат да уважават правата на българските автори.

– Сега на въпроса.

– Признавам си, че казаното през 2009 г. от Лили по този начин беше доста коварно от нейна страна, защото хората, които харесват поп музиката в България, щяха да останат с впечатлението, че аз съм нейно откритие. Човекът, който ми отвори вратата на поп музиката и от който съм се учил, е Емил Димитров и това се случи през 1967 г. И друг път съм казвал, че аз никога не съм се самопредлагал да работя или пиша песни за нея. През 1971 Тончо Русев ме помоли да замина за Варна и да свиря на няколко нейни отложени концерта в спортната зала. По това време аз вече бях утвърден композитор и аранжор. Така че началото на кариерата ми няма нищо общо с Лили. Понеже ме върнахте доста години назад, за да не съм голословен, ще си позволя да покажа два цитата от книгата „Лили Иванова – Истината“, отнасящи се за Тончо Русев: “От композиторите се говореше, че Тончо Русев е бил ченге. Ходил и доносничел за някои певци.“ И вторият цитат: „Тончо Русев ми каза така: “Аз няма да ти забранявам като Митко Щерев да пееш мои песни, но искам да ми плащаш всеки месец заплата, защото ти имаш работа“. Това е една малка част от лъжите против него, против мен и против две известни български поп певици, написани в тази ще я нарека „жълта книга“. Да вземем например фразата: „Той ми се обади по телефона и ми каза“. Всичко това е толкова долнопробно и жалко! Тончо преживя много тежко написаното за него в тази книга и така и не я коментира.

Снимки: БУЛФОТО