Лихвите по кредитите скачат от 2,5 до 5% през 2023?

Лихвите по кредитите скачат от 2,5 до 5% през 2023?

Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и Съединените щати. Така от средни нива от 2.5% – лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г. Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната, съобщи NOVA.

Идва ли краят на евтините заеми и с колко ще се повишат вноските по ипотеките от следващата година?

През следващите седмици за Любослава Христова предстои теглене на ипотечен заем.Тя внимателно преглежда условията на банките.

„Не само у нас, навсякъде се променят лихвите. Човек трябва да бъде подготвен”, споделя жената.

Затова отсега пресмята – с колко ще скочи вноската й, ако лихвите тръгнат нагоре. И поносима ли ще е разликата за семейния й бюджет.

„Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров.

Колко бързо и колко рязко – ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска.
Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.