Лена Бориславова е слаб юрист, Петков иска собствен „Гешев“ в прокуратурата

Лена Бориславова е слаб юрист, Петков иска собствен „Гешев“ в прокуратурата
Кирил Петков и Лена Бориславова. Снимки: БУЛФОТО

Кирил Петков иска да си организират собствен „Гешев“, за да си го използват за каквото искат. Това е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС“. Това каза на брифинг Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Предложението на съдържанието на самия закон е некадърно, защото те са слаби юристи. Лена Бориславова минава за юридически капацитет при Петков, но е нямало закон, който да е дала и нашите юристи да не са надраскали като контролно в червено“, заяви Йорданов във връзка с реформата за КПКОНПИ.

По думите му Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ си е позволил да говори неща, които не са верни. „Намекна се, че ние искаме да имаме свой човек в КПКОНПИ, който да има право на вето. На тогавашния коалиционен съвет аз и други колеги изразихме опасения да  не превърнем новия орган КПКОНПИ в стария. Кирил Петков искаше точно това. Той каза, че не вярва на ДАНС и службите, защото те са на президента и затова му трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава им предложих да не е един, а четири човека, които да взимат решенията с пълен консенсус“, каза още Йорданов.

На въпрос дали Кирил Петков е говорил с техен депутат и е отправял оферти, Йорданов посочи: „Да, той е говорил с наши депутати, не само с един. Аз знам за поне трима“. Той допълни, че има доверие на членовете от тяхната парламентарна група и затова, че те са в там за кауза, а не да бъдат купувани един по един. „Може да има някъде предател, но аз се съмнявам“, смята Йорданов.

„Човекът Киро, все още министър председател, ако му стиска, да поиска публична графологична експертиза за бележката, която е при нас“, каза Йорданов относно показаната от депутата от ИТН Станислав Балабанов бележка, за която той твърди, че е от премиера Петков. Самият Балабанов покани премиера да се подложат заедно на детектор на лъжата в парламента.

Относно четиримата министри от тяхната партия, които подадоха оставка, Йорданов заяви, че ще продължат да изпълняват функцията си като такива до момента, в който Народното събрание одобри оставките им, но „ако този цирк на управляващите продължи, тези министри биха спрели да ходят на работа“.