Лекарите от „Чирков“ спасиха 14-годишно момиче с тромбоемболия

Лекарите от „Чирков“ спасиха 14-годишно момиче с тромбоемболия

Медиците от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха 14-годишно момиче с Ходжкинов лимфон от белодробна тромбоемболия.

Детето е докарано в лечебното заведение с тежък задух и напълно запушена белодробна артерия.

Емболията на белия дроб е в резултат на водещото заболяване на кръвта и неговото лечение. Характерно за Ходжкиновия лимфон е развитието на големи лимфни възли. Тяхното уголемяване притиска венозните пътища, нарушава преминаването на кръвта и се образуват тромби.

Момичето постъпва в УМБАЛ „Чирков“ след като е преминала курс на лечение в няколко болници, където е лекувана с един вид лекарства и здравословното й състояние не се подобрява.

Лекарите от Клиниката по кардиология в състав проф. Диана Трендафилова и доц. Пенчо Кратунков прилагат венозно лечение с няколко медикамента и фибринолитик, който подпомага организма сам да разруши тромбозата в белия дроб. Още след първите вливания задухът на детето изчезва и се подобрява общото състояние, функционалният капацитет и сатурацията.

Десет дни след прецизната медикаментозна терапия 14- годишното момиче е изписано от болницата, но продължава с лечението на Ходжкиновия лимфон.