Ледена буря скова Северна Америка, има жертви

Ледена буря скова Северна Америка, има жертви

Най-малко 12 смъртни случая са свързани със развихрилата се зима. Температурите остават смразяващи, духат ледени ветрове,на много места има прекъсване на електрозахранването и отново хиляди отменени полети. 

Метеорологичната служба прогнозира за Чикаго най-студената Коледа от  40 години насам, а за Филаделфия от повече от две десетилетия, посочва Ройтерс, цитирани от БНР.

Над 200 милиона американци са предупредени за много ниски температури и виелици. В Атланта, Джорджия, а и на още места 1,5 милиона  абонати са без ток. Вчера близо 5600 полета в рамките на и към САЩ бяха отменени.

Множество магистрали бяха затворени. Най-малко двама души  са загинали  при верижна катастрофа с повече от 50 превозни средства на магистрала в Охайо. Трима  души са загинали в катастрофи на заледените пътища в северната част на Канзас. Поредица от катастрофи имаше и по заледените пътища в щата Мичиган.

Приютите са препълнени, екипи раздават екипировки за оцеляване при студено време. Не достигат доброволци .

В Бостън дъжд, съчетан с висока приливна вълна наводни улици в центъра, наводнени са и части от Ню Йорк и блокирани автомобили. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обяви извънредно положение.

За днес очакванията са да започне леко покачване на температурите.