Кюлчетата на Борисов приключват до 2 седмици

Кюлчетата на Борисов приключват до 2 седмици

След като през януари главният прокурор Иван Гешев обяви, че разследването на златни кюлчета в спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция ще приключи в разумен срок „месец-месец и нещо“, днес Гешев обяви друг срок – до две-три седмици.

В интервю пред „Гласове“ Гешев отговаря на въпроси, един от които е: „Пазите ли Бойко Борисов, пазите ли Пеевски? Вашите врагове всеки ден повтарят именно това, че едни хора поръчват разправа с други хора и че те самите остават недосегаеми. Какво се изясни за кюлчетата, които някаква Мата Хари беше снимала?“.

 

В отговора си Гешев първо потвърждава отново тезата, че прокуратурата не пази никого и ще повдигне обвинение на всеки, за когото има доказателства. Преди да отговори по същество, той редактира въпроса, като посочва, че правилният термин за случая с кюлчетата е „снимки на предмети, които може да са златни кюлчета“, допълва „Дневник“.

„Защото тези предмети ги няма, разбирате ли. Колегите казват, че до две-три седмици всичко ще бъде приключено. Прокуратурата няма да скрие нищо, както не скри и за начина, по който мафията се опитва да унищожи прокуратурата и да завладее държавата заедно с някои олигарси“, казва Гешев, вмъквайки коментар и по темата за последното досъдебно производство на прокуратурата срещу организирана престъпна група, която цели да дискредитира висши магистрати и полицаи.

След експертиза от прокуратурата на Гешев евродепутат „оправда“ Борисов за снимките с кюлчета

„Колегите от градска прокуратура ще излязат и ще обяснят фактите. А коя е Мата Хари, нямам представа какво е имал предвид Борисов. Това е име на прочута шпионка от времето на Първата световна война. Колегите, които наблюдават досъдебното производство, които събират доказателствата по делото, предполагам, че са изяснили всичко“, коментира главният прокурор.

 

Снимки и видеозапис от стая, сочена за спалня на бившия премиер Бойко Борисов, бяха разпространени до медии през лятото 2020 година. На тях се виждаха предмети като банкноти евро, златни кюлчета, пистолет и други. Бившият премиер досега е правил публично противоречиви коментари относно снимките и записа – и че материалите са монтаж, и че са истински, но аранжирани; и че знае кой е снимал (т.нар. от него „Мата Хари“), и че не му е известно.

В началото на юли 2022 г. стана известно, че прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани в чекмеджето в спалнята на Борисов, са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са „жълтите правоъгълни предмети“, а информацията за този извод е базирана на данни от Министерството на икономиката и Българската народна банка (БНБ).

Впоследствие се разбра, че прокуратурата е направила петорна експертиза, която показала, че снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в правителствената резиденция „Бояна“, на които се вижда чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Този извод беше опроверган още през 2020 г. от независима експертиза.

През март Антикорупционният фонд съобщи, че част от сниманите банкноти от по 500 евро, в чекмеджето са доказано истински като се позована постановление на Софийската градска прокуратура по друга преписка.