Ковачки се притесни, продаде фиктивно „Брикел“ на американци

Ковачки се притесни, продаде фиктивно „Брикел“ на американци

„Брикел сключи договор за продажба на акции на американска компания, която ще ни преведе през този преход. В понеделник или вторник ще бъде оповестена повече информация“, каза пред бТВ Янилин Павлов, изпълнителен директор на „Брикел“ ЕАД.

Павлов отказа да отговори за какъв процент акции става въпрос.

По думите му, ако спрат „Брикел“, няколко града ще останат без отопление – Гълъбово, Сливен, Бобов дол, Русе. Според него те трябва да си търсят алтернативи и са пуснати писма, за да бъдат предупредени. Той призова да се каже каква е истината за затваряне на дружеството, но и да се каже какви ще бъдат последствията. 

„Няколко града ще останат без топлина на фона на кризата в момента. Вчера ЕК разреши отваряне на ред топлоцентрали на въглища, които дори не спазват екологичните норми, не виждам къде е логиката ние да затваряме“, коментира още Павлов. 

Изпълнителният директор на „Брикел“ каза още, че не е видял на някой от проверяващите да му стане лошо, както заяви премиерът в оставка Кирил Петков. 

„При проверката в „Брикел“ установихме неща, които ни потресоха. 15 пъти над нормата бяха нивата на серен диоксид и 27 пъти над нормата бяха фините прахови частици“, допълни премиерът в началото на правителственото заседание в сряда. 

„Цитираха едни моментни стойности от станцията, които са некоректни и аз моля да оповестят проверките“, настоя Павлов. 

По думите му „Брикел“ замърсява локално и се получава запрашаване. Ние сме взели мерки, с които да го предотвратим. Но това, че е недобре изглеждащо предприятие, не следва да бъде затворено“, каза още директорът му.

Според него „Брикел“ е в нормите, които са им поставени за замърсяване: „Ще слагаме обезпрашителни системи и допълнителни системи, които да оберат този прах, който се генерира“, допълни той.

За изискания доклад от ДАНС, „за да се види дали и как лицето Христо Ковачки е свързано с управлението на ТЕЦ „Брикел“, Янилин Павлов коментира, че не е важно кой е собственика, след като 1300 души работят в предприятието. 

Снимка: Булфото