Ковачки пак настъпи съда в Стара Загора: Съдът пусна ТЕЦ-Брикел да дими над Гълъбово

Ковачки пак настъпи съда в Стара Загора: Съдът пусна ТЕЦ-Брикел да дими над Гълъбово

ТЕЦ „Брикел“ ще продължи да работи. Това реши Административният съд в Стара Загора, като отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ – Стара Загора след проверка на вече бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра Борислав Сандов.

Спирането на дейността на ТЕЦ-а бе обявенo преди броени дни от Сандов.

„Затваряме ТЕЦ „Брикел“, защото не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. Днес ТЕЦ-ът ще бъде информиран с документи, че трябва да изключи котлите и да очаква пломбиране на инсталацията“, обясни той в един от последните дни на кабинета „Петков“.

Сандов допълни, че ТЕЦ-ът може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с парно и топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток. 

OFFNews публикува потресаващ разказ на жителя на Гълъбово Весела Георгиева, която написа, че в града се стеле мазен и черен прах, в очите влиза пепел, а в зъбите хрупа въглища.   

През юли Сандов и Кирил Петков направиха изненадваща проверка на централата. Tогава те обясниха, че са станали свидетели на „силно обезпокоителни констатации“, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Кирил Петков обяви, че „Брикел“ ще бъде затворена заради „умопомрачаващи нарушения“.