Ковачевски: България пак разпали език на омразата

Ковачевски: България пак разпали език на омразата
Премиерите на България и Северна Македония преди скандала Снимка: БУЛФОТО

Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието. Това са ходове, които целят еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения. 

Тези остри коментари отправи македонският премиер Димитър Ковачевски във видеообръщение по повод откриването на българския клуб в Битоля. По-рано в изявление на правителството бе заявено, че именуването на клуба на името на Ванчо Михайлов цели да се подкопае и постави под въпрос напредъкът в диалога между Скопие и София.

„Още от първия ден на мандата ми като министър-председател казах, че не се отклонявам от това разговорите между Северна Македония и България да се водят достойно и в духа на европейските ценности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този период. Реализирахме конкретни съвместни проекти, подобрихме отношенията и намалихме речта на омразата. За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни“, подчерта в обръщението си премиерът.

Страната ни, добави той, получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война.

„Антифашистката ангажираност на гражданите е част от националната ни идентичност, с която се гордеем в демократична Европа. Македонските граждани са за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да защитаваме нашето достойнство. Имаме стратегическа цел да се присъединим към ЕС, но достойно с нашата национална гордост и уникалност“, каза премиерът в обръщението си.