Нинова: ИТН искат пети път да счупят държавата

Нинова: ИТН искат пети път да счупят държавата

„Има такъв народ“ напусна преговорите за кабинет, защото статуквото, старото, ГЕРБ, ДПС и напоследък „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват. Те са въздействали върху ИТН. Това заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

Преговори с ИТН няма да водим повече, мандалото хлопна за тях. Всичко, което са поискали, сме направили. Пети път да счупят държавата, няма да стане, каза тя.

Преговорите са живи. Ние от БСП сме хладнокръвни, разумни, проявяваме търпение и мъдрост през цялото време. Много по-важно от емоциите е дали пенсионерите ще получат пенсиите си и т.н. 

Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не провеждаме курсове по писхотерапия на  Аз-а, каза още Нинова.

ИТН казват, че се чувстват обидени, никой не ги питал за программа, за закони. Това категорично не е вярно, обясни вицепремиерът.  Ние убедихме другите коалиционни партньори да отворим програмата към ИТН. Не е вярно, че не са участвали. 

Според Нинова в сряда ще стане ясно дали ще бъде предложен нов кабинет.

По време на преговорите питахме „Продължаваме промяната“, коя е кандидатурата им за премиер, те казаха Асен Василев. Не сме обсъждали министри и т.н. Само името на Василев е било споменато. 

Нинова потвърди, че в 19 ч.  се среща с премиера в оставка Кирил Петков и лидера на „Демократична България“ Христо Иванов.

На срещата в Министерски съвет се очаква председателката на БСП да обсъди с коалиционните си партньори как да продължат преговорите за съставяне на правителство с третия мандат. Както и да се доизчисти програмата за управление на страната, която се обсъждаше на първия кръг от преговорите.

Според нея през зимата ще се наложи да има таван на цените и даде пример с други държави, които вече са го въвели. 

По думите й натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство. „Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави председателят на БСП.