Колко литра бензин може да си позволи българинът

Колко литра бензин може да си позволи българинът

Проучване сред държавите в ЕС показа, че българите могат да купят най-малко бензин с една средна работна заплата.

Анализът е на Института за пазарна икономика. Сравнени са цените на масово използвания бензин А-95 в страните от ЕС, предоставяни от ЕК към началото на четвъртата седмица на май 2022 г. с последните достъпни данни за средния разполагаем доход на лице от домакинство.

Комбинирането на двата индикатора позволява да определим покупателната способност на доходите на домакинствата, изразена чрез количеството гориво, което те могат да си позволят в отделните страни.

Лице от домакинство у нас може да си купи 313 литра бензин А-95, след нас са само румънците с 248 литра. На върха на класацията са Люксембург – 1993 литра, Австрия – 1360 литра и Ирландия – 1318 литра.

В горната част на класирането са страни, които съчетават относително високи доходи и ниски цени на горивата в сравнение с останалите европейски държави. Прави впечатление и че съседна Гърция е относително близо до България по покупателна способност, изразена в гориво, следствие най-вече на много високата средна цена на бензина в страната.

Между отделните страни в ЕС има и значителни разлики в ценовите равнища въпреки прилагането на обща акцизна политика и минимални ставки.

Към началото на седмицата най-ниските цени са били в Унгария (1,25 евро/литър) и Малта (1,34 евро/литър), но и двете страни имат специални режими, които регулират цените на горивата за крайните потребители.

В страните с най-високи цени те са почти двойни – 2,37 евро/литър във Финландия и 2,32 евро/литър в Дания. Анализът на ИПИ показва, че със заплатата преди година българинът е можел да си купи със 162 литра бензин повече, отколкото е покупателната му способност в момента.