Кметът на Якоруда е имал кредит 200 000 лв.

Кметът на Якоруда е имал кредит 200 000 лв.

Нуредин Кафелов, който вчера следобяд бе намерен мъртъв в автомобила си, е съдлъжник по банков кредит, става ясно от годишната му декларация.

Припомняме, че кметът на Якоруда бе намерен с огнестрелна рана в дясното слепоочие на задната седалка на колата си в м. Цървула по пътя за курортната местност Трещеник. Според прокуратурата най-вероятно става въпрос за самоубийство, но се проверява и версията за умишлено убийство.

През 2016 г. Кафелов е изтеглил банков кредит от 200 хил. лв., а сега са останали за погасяване 150 хил. лв.

За миналата година не е декларирал да е собственик на някакъв имот. Със съпругата му Зелиха, която е музикален педагог в детската градина, са пътували до Турция, като разходите им общо били 4000 лв.

В последните десетина години също не личи от имотните му декларации да е собственик на някакъв впечатляващ недвижим имот. С жена му са имали малки ниви, основно придобити по наследство или купени за дребни суми.

Близки и познати разказват, че през последните няколко дни е бил притеснен, държал се странно и се затворил в себе си.

Кафелов е роден през 1958 г. и е завършил Икономически институт „Карл Маркс“. Той е от ДПС и е кмет на Якоруда в продължение на 20 години. Бил е и в Комисията по финансов надзор към НС.

Тази година през лятото Кафелов беше обект на разследване от страна на КПКОНПИ за конфликт на интереси, твърди междувременно BgOnAir. Обвиненията са в раздаване на обществени поръчки на близки до кмета лица.

Журналистката Миролюба Бенатова на свой ред написа няколко думи за Кафелов. По думите ѝ той е бил сред най-доверените лица на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Ето какво написа тя:

„Човек от най-близкото обкръжение на Ахмед Доган (така беше, когато го интервюирах през 2015а), днес е открит мъртъв. Прострелян в главата.
Прокуратурата ще търси и дали не е подтикнат към самоубийство.
Нурадин Кафелов е дългогодишен кмет на община Якоруда, област Благоевград (оттам Делян Пеевски е избран за депутат).
В момента общинският съвет на Якоруда е 14 на 13 места, разпределени между ДПС и ГЕРБ.
Срещнах се с Кафелов покрай скандал на местно ниво, свързан с разпределение на работни места по социални програми и подозренията, че се ползват с предизборна цел. Беше рядък момент на конфликт между дпс и герб, от който много ясно се видя, как партиите контролират гласоподавателите, през работните места по социални програми.
Видеото е в линк, в коментари. Споделям го, за да придобиете представа кой е починалият функционер на ДПС.
Материалът започва след втора минута.“