Кило шаран удари 10 лв.

Кило шаран удари 10 лв.

Между 8 и 10 лв. варира цената на шарана за утрешния Никулден, показа провека на ТВМЕДИА.

Най-често рибата тежи между 2 и 4 кг., а с оглед на поскъпването приготвянето на традиционното ястие излиза около 50 лв.

Почистена и измита риба шаран може да се открие и в сайтове срещу 16 лв за килограм. Собственици на въпросните онлайн магазини уточняват, че рибата е прясна и има опция за доставка до дома.

Как обаче да разпознаем дали в магазина ни продават прясно уловена риба, а не престояла известно време или многократно замразявана и размразявана?

В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Понякога няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена преди да бъде сложена във витрината.

В помощ на потребителите идват и няколко съвета на Slow Food относно това как да познаем прясната риба.

Един от тях е да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. А и външният вид на самата риба може да ни разкаже много.

На първо място от екологичната организация съветват да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина.

Ето и няколко от показателите, които могат да ни подскажат дали рибата е прясна. На първо място е миризмата – прясната риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море.

Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи.

Едни от най-разпространените начини за проверка са очите – те трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете – розови или червени, но никога обезцветени или лепкави.

И още нещо, което обаче е трудно да проверим в магазина – костите трябва да останат здраво закрепени за месото.