Като „фашизъм“ определиха закон на Асен Василев

Като „фашизъм“ определиха закон на Асен Василев
Станислав Балабанов, депутат от ИТН

От партия „Има такъв народ“ определиха като „фашистки“ проектозакона на правителството, който предвижда създаване на нов извънреден орган в защита на държавата от рискове за икономическата и финансовата система със създаване на „наказателни“ списъци.

Новата институция ще бъде оглавена от вицепремиера Асен Василев. Депутатът Станислав Балабанов заяви, че „Има такъв народ“ категорично ще се противопостави на подобен законопроект:

„Защото, ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм и се надявам по някакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда да действаш по този комунистически, за нас,  начин е неморално и некоректно. От ИТН, по отношение на такива бъдещи разговори, ние ще бъдем категорични“.

Депутатът от „Има такъв народ“ Николай Радулов допусна, че проектозаконът може да се използва като принуда по отношение на позицията за членството на Северна Македония в Европейския съюз:

„Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни – абсолютно безусловно да се стартира процедура по присъединяването на Македония –  един опит да си каже: „Който не е съгласен с нещата, които предлагаме, ще влезе в някой от тези списъци. Така си мисля аз“.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански  обяви, че Националният план за приемането на еврото е отпаднал от дневния ред на Министерски съвет. Той припомни позицията на Има такъв народ, че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета, съобщава БНР.

И от БСП не одобряват проектозакона. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски заяви, че не е участвал в обсъждане на проектозакона:

„Нямам такова усещане, че ЕК иска да даде такива гаранции и би приела да стане гарант на изпълнението на договора“.

Христо Иванов от „Демократична България“ предлага решение с участието на опозицията:

„Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, включително и САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация“.

Томислав Дончев смята, че предложеният от Василев закон противоречи на Конституцията

Опозиционните сили ГЕРБ и ДПС са категорични, че подобен законопроект няма как да бъде приет от Народното събрание. Според депутата от ГЕРБ Томислав Дончев проектът противоречи на Конституцията и няма никаква възможност да събере парламентарна подкрепа:

„Аз не знам за опозицията, но много представители на управляващите, всъщност май всички, демонстрират уплах като коментират текста. На първо място, този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество, буквално. Ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам, че този начин на мислене какво ще произведе утре! „Врагове на народа?““.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид окачестви проекта като „пълзящ фашизъм“:

„Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори, даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова, не знам, ще видим дали е така.“

Снимки: БУЛФОТО