Карбовски отказа пост в СЕМ

Карбовски отказа пост в СЕМ

Журналистът Мартин Карбовски отказа номинацията за пост и членство в Съвета за електронни медии (СЕМ).
Това съобщи самият той във видео, което разпростани в социалните мрежи. Той благодари на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ за доверието, но предположи, че не е точният човек за конкретното място.

„Да се пенсионирам като чиновник малко ме плаши“, заяви журналистът в типичния си ироничен стил.
По думите му той самият е изненадан от бурните реакции, когато стана ясно, че го издигат за член на СЕМ. Според него толкова обиди и омраза скоро не е виждал, включително от кадри в занаята.
„Искам да работя по своите журналистически проекти и никой да не ми губи времето с глупости. Подобни скандали ми отнемат от енергията и ме карат да спирам да мечтая“, заяви той.

„Човек трябва да е свободен.
Цял живот правя, каквото си искам, създавах си врагове с власт, а сега ми се предлага да работя за тях.
Всичко това беше експлоатирано от неолибералите, жълтата преса и дори хора, на които нашите филми са направили добро.
С това видео ви призовавам да ни съпътствате там, където се върши истинска работа и където някой ден няма да има Съвети.
Съветите имат намерение да обслужват политическата класа, както и преди – да не се занимават с проблемите на журналистите и ще въвеждат все по-драконовски, неолиберални регулации. Нещо, което трябва да избегна. Там промяната е невъзможна.
Благодаря на всички колеги за подкрепата и не-подкрепата. Благодаря и за подигравките.
Тенденцията свободата да бъде престъпление трябва да се прекрати.
Ще се борим за това.
Подписвайте се на моя канал.
Весело е да го кажа, но честит ви Свети Мартин Изповедник!“, написа Карбовски.

Той побърза да отхвърли и обвиненията, че е бил осъждан от Българския хелзински комитет (БХК) и ЛГТБ (Лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хората) за реч на омразата.
Като доказателство показа факсимиле от решението на съда.

„Неолиберална лъжа е, че съм осъден за реч на омразата и по повод оплакване на Радослав Стоянов от БХК за дискриминация на ЛГБТ. Лъжата беше пусната от БХК на първа инстанция, тиражирана от медиите на Прокопиев и жълтите вестници, които не публикуваха нищо, когато на последна инстанция с моя адвокат Борис Рафаилов осъдихме Радослав Стоянов и БХК, и дори взехме пари за съдебни разходи.
Вторият случай, съдът още на втора инстанция постанови, че няма мизогинизъм в женския род на думата „политика“, което се потвърди на последна инстанция пак с помощта на адвокат Борис Рафаилов.
Реално, хората, които обясняват, че моите публикации са фалшиви новини създават нетърпимост към името ми и ме дискриминират с години. Да не говорим, че ми губят времето.
Да се знае: не съм осъждан за реч на омразата и прочие народен съд“, казва Карбовски.

 

Видеото вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=R2u7IR7lG1E