Карадайъ за газа: Турция е една от алтернативите за решение

Карадайъ за газа: Турция е една от алтернативите за решение

Рано е да се говори за реваншизъм от служебния кабинет, смята лидерът на ДПС

Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. Това заяви в интервю за „Тази сутрин“ по БТВ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. „От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България“, заяви той малко след като бе на посещение в Анкара, където се срещна с президент Реджеп Ердоган.

Попитан какво му е обещал Ердоган, Карадайъ бе лаконичен: „Не сме били в ситуация да си обещаваме”. „Ние сме направили една конкретна, актуална оценка на ситуацията и сме споделили чисто политически своите ангажименти, че в трудни ситуации можем взаимно да сме си полезни.

Друг е въпросът, че когато става въпрос за такива важни проблеми, в кризисни ситуации, в тежки кризи, политиците и най-вече властта, но и опозицията много сериозно трябва да си дават сметка за действията, поводите, оценките, коментарите, които правят“, заяви лидерът на ДПС.

Той посочи, че газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо дали са на власт или в опозиция трябва да търсят решения. „По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз.

Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон“, припомни Карадайъ.

Той бе лаконичен дали е обсъждал и тази тема с Ердоган. „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, е за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество.
И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната.
Тя е интересна за всички политици във всички срещи.
И тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021.

Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Анкара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях ще дойде тежка зима за България“, заяви той.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност и за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт, или в опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Карадайъ.

Мисля, че сериозни въпроси като енергетиката и газа като с магическа пръчка могат да се разрушат, но не могат да се решат с такава, добави той. 

За вътрешнополитическите отношения той предупреди, че реваншизмът е предпоставка за контрареваншизъм, а и за реализиране на модел „стани да седна“.
В момента е рано да се говори за реваншизъм, смята той. БСП за тези 5-7 месеца участие във властта уволняваха редови служители в сфери където имаха министри, добави той във връзка с оплакванията на социалистите за рокадите във властта.
И припомни, че при участието на ДПС във властта не е имало никакви „метли“ в администрацията.

Карадайъ попита за дефиниция за модел „ГЕРБ-ДПС“. „Ако погледнете периода от 2016 г. до 2021 г., мисля, ще видите, че ДПС и аз сме задавали въпрос на г-жа Корнелия Нинова и на БСП само ние ли сме опозиция на ГЕРБ.

Те стояха в сянката на ДПС в доста от сериозните случаи, когато трябваше да се реагира. А днес, когато се появиха в коалицията на десните болшевики, на тях пак им бе нужен модел.

За последните 15 г. мераклиите да се намърдат на политическия терен, като нямат ценностна база и визия за развитието на страната, основният им инструмент за градене на образ е омразата и противопоставянето. Основен обект на тази омраза е ДПС. Това е оценката ми за поведението на г-жа Нинова“, разгневи се Карадайъ.

С ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП в Тройната коалиция сме били и икономическите показатели за България за последните 32 години са от този период, заяви той. След изборите коалицията е неизбежна, но въпросът е каква коалиция – десни болшевики да се прегръщат с леви комунисти ли, запита той.

Снимка: Булфото