Извадиха огромен тумор от сърцето на мъж

Извадиха огромен тумор от сърцето на мъж

Животоспасяваща операция е била извършена в столичната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, съобщават от болницата. В Клиниката по кардиохирургия на болницата е бил отстранен тумор с размери 8 на 10 см, който е ангажирал цялото дясно предсърдие на сърцето на пациента.

40-годишният мъж постъпва с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет. След направени пълни изследвания – ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

Операцията по отстраняване на тумора е извършена от екипа на проф.Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

При интервенцията е освободен пътя на кръвта и огромния сърдечен дефект е затворен със собствена тъкан от пациента. „Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени или злокачествени, следствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая“, каза проф.Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.

 

*Снимката е илюстративна