Изгоненият от БСП Божанков лъсна в листите на ПП (ВИДЕО)

Изгоненият от БСП Божанков лъсна в листите на ПП (ВИДЕО)

На снимката: Божанков с новите си приятели от коалицията ПП-ДБ. Селфи с депутатката от ДБ Елисавета Белобрадова, по-известна в социалните мрежи като Летящата Козила Ерато.

Изгоненият с шут от БСП депутат Явор Божанков ще води листата на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Габрово и ще е в списъка с кандидат-депутати в един от трите избирателни района в София. Това съобщава „Дневник“, позовавайки се на свои източници. Божанков ще се кандидатира от гражданската квота.

Досега Явор Божанков беше избиран пет пъти за депутат от гражданската квота в листите на БСП. В 48-ото Народно събрание той беше отстранен от парламентарната група на левицата заради позицията му за войната на Русия в Украйна.

ТВМЕДИА припомня и защо младият социалист бе изритан от Левицата (виж видеото по-долу). Причина бе негово изказване от трибуната на Народното събрание, според което България трябва да подкрепи всячески с оръжие Украйна във войната с Русия. 

„Уважаваме личното мнение на всеки. Ние имаме различия помежду си. Но когато народен представител изказва лично мнение, което е в тотален разрез с общите виждания на партията – няма как да се съгласим“, заяви Корнелия Нинова, след което последва гласуване да остане ли Божанков в партията. Резултатът бе повече от ясен и той излетя от БСП, малко след визитата си в САЩ, където бе на обучение.

„В Америка му промиха мозъка на това момче. Жалко, защото има потенциал“, коментираха под сурдинка в парламента негови вече бивши съпартийци.

Мненията за острия му завой бяха поляризирани.

„Точно такива млади социалисти трябват, с широкоскроено мислене, а не закостеняли лелички като…“, одумваха старите кучета в БСП демократи.

Отново по информация на „Дневник“ на изборите на 2 октомври водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Габрово беше отцепилият се от „Има такъв народ“ Радостин Василев. В областта партията на Кирил Петков и Асен Василев получи 20.42% от гласовете на избирателите, което е малко по-високо от средния за страната резултат на формацията (20.20%).

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ си дадоха право да действат поотделно в коалицията

Докато беше депутат от листите на БСП, Явор Божанков винаги се е кандидатирал от избирателния район Велико Търново.

Според неофициална информация на „Дневник“ на предстоящите на 2 април избори Радостин Василев ще бъде водач на листата на коалицията в Плевен, откъдето се кандидатираше и докато беше част от „Има такъв народ“. В този избирателен район водач от „Продължаваме промяната“ досега беше Иван Христанов, но наскоро той заговори за разочарованието си от всички политически лидери, а съпредседателят от партията Кирил Петков обяви, че Христанов този път няма да е в листите на „Продължаваме промяната“.

ТВМЕДИА припомня и речта, заради която Божанков бе изгонен от Столетницата.