Изчезна пеницилинът, болните от сифлис – без лечение

Изчезна пеницилинът, болните от сифлис – без лечение
Д-р Момчил Баев. Снимка: Фондация „Single Step“

Все повече случаи на болни от сифилис, завършили с тежки мозъчни увреди и дори фатален край заради липса на пеницилин отчитат дермато-венеролози. Това разказа специално за ТВМЕДИА в интервю д-р Момчил Баев, експерт по обществено здраве в областта на превенцията по ХИВ и СПИН. (видео може да видите ТУК).

Наше разследване показва, че един от най-древните антибиотици е изчезнал от аптечната мрежа у нас, което на практика обрича болните от сифилис на тежки неврологични увреди и дори смърт.

„Пеницилинът е златният стандарт за лечение на сифилис, одобрен и от Световната здравна организация. Такъв у нас липсва. Много от болните са принудени да си го внасят от чужбина, а тези които не успяват получават сериозни увреждания (недоизлекуван сифилис може да доведе до слепота, глухота, загуба на паметта, различни психични разстройства, увреди на сърцето и равновесието., бел. авт.). Някои лекари заменят пеницилин с доксициклин, който не е ефективен и така пациентът си остава носител на инфекцията. Нещо повече – заболяването навлиза в тежки стадии“, посочи д-р Момчил Баев.

Специалистът е на мнение, че причината за изчезването на пеницилин е неговата ниска цена, което го прави неатрактивен от пазарна гледна точка. Пеницилинът е освободен от патент и всеки може да го произвежда, но бидейки евтин – никой не желае.

Преди две години в София е засечен бум на сифилис, признават лекари. През няколко години се наблюдават подобни епидемични взривове. Причината е ниската здравна култура и липсата на превенция. Рисковите групи са проституиращите, общностите с различна сексуална ориентация, хората, употребяващи психотропни вещества също. Но те далеч не са единствените, застрашени от инфекцията, предупреждават медиците.

„Нямаме пеницилин“, потвърди за ТВМЕДИА и Николай Костов, председател на Асоциацията на аптекарите в България.

*Пеницилин е първият в света антибиотик, открит в далечната 1928 година. След откриването му се слага началото на антибиотичната ера. Първите антибиотици са продукти, произвеждани от бактерии и гъби, които са способни да унищожават или да спират развитието на други конкуриращи ги бактерии. Този феномен е бил използван още от древните Египтяни, те са лекували инфектираните рани с мухлясал хляб.

По време на втората световна война започва масово производство на пеницилина от фармацевтични фирми. Той намира огромно приложение по време на войната.

 

Автор: Димана Дойчинова