Иванов: Цената на тока няма да се увеличава до юни 2023 год., парното може да поскъпне през януари

Иванов: Цената на тока няма да се увеличава до юни 2023 год., парното може да поскъпне през януари

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка. При висяща процедура за избор на председател те промениха закона за енергетиката.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по БНТ, който бе върнат на поста след решение на Конституционния съд, че изборът на Станислав Тодоров е незаконен.

КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените, обясни Иванов.

„При цена от почти 300 лв. за мегаватчас започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик „Булгаргаз“ до регулирания пазар – където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи.“

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина, каза председателят на КЕВР. Цената на топлинната енергия бе определена – остава почти непроменена. Цените на тока за бита ще бъде на тези нива до 30 юни другата година. Хората да са спокойни за цените на електроенергията. За бизнеса обаче цената на борсата има рекордни нива – 912 лв., за него действа принципът на компенсация, уточни председателят на КЕВР. 

При водата първият фактор е токът, чиято цена се повиши 4 пъти. Вторият – споразумението между синдикат, МРРБ и ВиК холдинг за 15% нагоре всяка година. А и водопреносната мрежа е силно износена, ползваме стари тръби – това изисква много пари, обясни Иванов. 

„Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. Топлофикация София употребява почти 30% – почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за юли 120 лв/MWh, а решението, което ще вземем за август, е почти 300 лв“, коментира Иван Иванов. 

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на руския президент, „Булгаргаз“ и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини – Стара Загора. 

Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените, заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 – ние участваме в него с 20%. „Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация.“, обясни Иванов. 

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, уточни той. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките. КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.