Ако „Да България“ получат мандат ИТН са готови за преговори

Ако „Да България“ получат мандат ИТН са готови за преговори

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че групата би приела трети мандат и би опитала да събере отново останалите три партии от разпадналата се коалиция за „технократски“ кабинет.

Иванов заяви, че при този сценарий ДБ първо ще предложи на Народното събрание да гласува за декларация с общи национални приоритети – включително приемане на еврото към 1 януари 2024 г. и евентуална конституционна реформа – около които да се търси по-голяма подкрепа.

Той даде за пример гласуванията в пленарната зала в петък, когато няколко предложения (като вдигането на прага за регистрация по ДДС) събраха повече от 200 депутатски гласа. Това, което се случи малко преди това, обаче беше опит от страна на ГЕРБ, ДПС и ИТН да провалят изцяло кворума. От няколко дни се провалят и заседания на основни парламентарни комисии, без които не може да „пробият“ законопроекти като този за реформата в КПКОНПИ.

Христо Иванов предупреди, че евентуални нови предсрочни избори може да се окажат загуба на време за държавата, защото няма сериозна електорална промяна, която да доведе до по-стабилно мнозинство. Вместо това предизборната кампания би довела до още повече противопоставяне между предполагаемите бъдещи коалиционни партньори.

По думите му – партиите би трябвало да се „отдръпнат назад“ и да се върви към кабинет с експертни министри. Това би съответвало на ултиматумите, които ИТН поставят в последните седмици срещу участие на Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт.

Иванов се обяви и против досегашната практика на разделяне на министерствата по партийни квоти, която е довела до взаимни подозрения в корупция между 4-те партии.

Дали предложението му ще срещне подкрепа от страна на „Продължаваме промяната“, все още не е ясно. Не е ясно и дали президентът Румен Радев изобщо ще реши да даде мандат на „Демократична България“, ако ГЕРБ наистина откажат да се възползват от своя – както поне досега заявяваха от партията на Борисов.

По-рано Асен Василев коментира пред журналистите, че е успял да обедини не повече от 117 депутати около управленската си програма, като отправи поглед към следващи предсрочни избори. Василев не оцени високо и шансовете за преговори с ИТН при евентуално връчване на мандата на групата, оглавявана от Тошко Йорданов, като сравни това с „настъпване на една мотика два пъти“.