Искат улица „Милен Цветков“

Искат улица „Милен Цветков“
Цветя за Милен Цветков на лобното му място. Снимка: БУЛФОТО

Улица “549” в София, на която се намира редакцията на телевизията, в която журналиста Милен Цветков работеше последно, да носи неговото име. За това настояват негови колеги журналисти. Вече е започнала подписка и е внесено предложение в Столичния общински съвет.
Идеята се подкрепя и от Районна администрация “Подуяне”.

Междувременно прокуратурата и близки на убития при катастрофа журналист Милен Цветков искат по-тежко наказание за дрогирания шофьор, предизвикал зверския сблъсък навръх Великден преди две години. 23-годишният Кристиан Николов получи само 9 години затвор за смъртоносния удар и това предизвика гнева на роднини и приятели на телевизионния водещ.

Николов прекара година и половина в ареста, след което остана под домашен арест и тези срокове му се приспадат от присъдата. До нейното разглеждане на още две инстанции и окончателното й влизане в сила, той може да отърве поне 3 години от престоя си зад решетките.

ТВМЕДИА припомня, че преди две години Кристиан Николов се заби с мощния си джип “Ауди Q7” в автомобила на Цветков, спрял на червен светофар. Експерти доказаха, че в момента на удара “Ауди”-то се е движело с близо 100 км/ч при разрешена скорост от 50 км/ч. Николов бе обвинен, че е причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, тъй като е употребил три вида наркотици.

По време на заключителни пледоарии на 4 март т. г. пред първата инстанция – Софийски градски съд, големият въпрос бе дали смъртта на журналиста е причинена умишлено или по непредпазливост, както се квалифицират 99% от пътно-транспортните произшествия у нас. Прокуратурата и адвокатите на наследниците на Цветков бяха категорични, че следва да се признае евентуален умисъл, тъй като Николов е пълнолетен и вменяем и би следвало да разбира опасностите, но въпреки това е седнал зад волана, след употреба в комбинация на 3 вида наркотични вещества – канабис, амфетамин и кокаин. Освен това е карал с превишена скорост, без да предприеме действия да спре в момент, в който на пътя пред него са се намирали много участници в движението – пешеходци и водачи на автомобили, което прави деянието му особено опасно.

Съдът обаче не прие за доказано обвинението за умисъл и това доведе и до по-малкото наказание.

По време на делото бяха разбити защитните твърдения на Николов и адвокатите му, че е използвал успокоителни чай и паста за мазане на устни, съдържащи минимални количества активно вещество канабинол, каквото има в марихуаната. Обяснението му за амфетамина и кокаина бе, че на рождения ден на приятелката му Симона е изпил чаша шот от ликьора “Йегермастер”, в който е имало сипани някакви примеси и от тях на другия ден му прилошало. Николов твърдеше, че не помни нищо няколко мига преди удара в колата на Цветков.