Ишиас мъчи Адел

Ишиас мъчи Адел

Певицата Адел разкри, че страда от сериозно заболяване на гърба, което в някои случаи води и до инвалидност – възпаление на седалищния нерв, съпроводено с мъчителни болки и усложнения. Неотдавна 34-годишната британска поп дива видимо куцукаше из сцената в Лас Вегас.

“Напоследък едва пристъпвам, защото имам остър ишиас”, призна тя на феновете си. Видеоклип в TikTok показва Адел, която пита дали някой друг от публиката страда от заболяването и в отговор тълпата надава силни викове. “Заболяването става все по-често срещано, защото всички седим на задните си части по цял ден”, заключава звездата.

Адел свали доста…

Проблеми с гърба измъчват звездата през половината ѝ живот. Тя страда от два приплъзнати прешлена. Единият е пострадал, когато е 15-годишна, а другият – преди 2 години. Историята с първата травма е почти комична – случва се, когато ученичката Адел киха в леглото. Втората е още по-нелепа – през януари 2021 г. тя се сецва на излизане от банята, когато 8-годишният ѝ син Анджело изскача изведнъж с цел да я уплаши.

И друг проблем мъчи Адел.

Нормално хората имат по пет лумбални прешлена в долната чаят на гръбнака. Но тя има шест… Седалищният нерв излиза от гръбначния стълб и има две функции – помага на мускулите на краката и стъпалата да се движат и чрез него човек усеща долните си крайници. Ишиасът е болка от нараняване или дразнене на този нерв, която тръгва от седалищната област. Тя може да варира от чувство за леко изтръпване или тъпа болка до усещане за парене. Лекарите я описват като остра, “подобна на удар с нож” или като мускулна крампа на крака.

Това се случва поради натиск върху седалищния нерв, от който той изпраща сигнали за болка към мозъка. Страданието може да продължи седмици и в някои случаи е толкова тежко, че болният не може да се движи.