Имаше натиск от политици на ГЕРБ, докато бях шеф в bTV (АУДИО)

Имаше натиск от политици на ГЕРБ, докато бях шеф в bTV (АУДИО)

Работа извън редакцията, на терен. 2004 г.
Години наред научвахме новините по света и у нас от Венелин Петков и неговата екранна партньорка Гена Трайкова


„Беше изключително трудно за мен и моя екип от главни редактори да работим, докато бях шеф на дирекция „Новини и актуални предавания“. Бяхме подложени на безпрецедентен силен натиск от тогавашните управляващи (ГЕРБ, бел.ред). Нито един от тези главни редактори вече не работи в bTV. Срещу нас валяха сигнали, както анонимни в началото, така и напълно легитимни впоследствие. Не адресираха сигналите до мен лично, нито до изпълнителния директор на медията, а директно в централата на медийната компания в Прага. В тези сигнали обвиняваха както мен персонално, така и репортери в липса на обективност. Говоря за периода, в който бях директор 2014-2020 г. Тези сигнали в Прага често бяха написани дори на развален английски, но достатъчно аргументирани, че да започне разследване и вътрешна проверка срещу мен и колегите главни редактори. Помня поне 7 проверки, щателни, изтощителни. Вместо да работим спокойно и да развиваме професията си, ние пилеехме ценно време, докато текат разследванията срещу нас. И всички тези разследвания всеки път категорично доказваха нашата правота и обективност, почтеност и професионално изпълнен дълг“.

 

Това заяви в интервю за БНР бившият директор на bTV новините Венелин Петков, който до скоро бе част от екипа на телевизията. Петков работеше там от далечната 1999 г, като дълги години бе репортер и водещ на новините. Той бе освободен от поста изненадващо през 2020 година, а на негово място застана репортерът Антон Хекимян.

Пред БНР Петков коментира няколко теми, сред които войната в Украйна, както и избора на директор на БНТ. (Цялото интервю може да изслушате ТУК)

 

С екип репортери, на които той беше шеф

„Това беше начин за оказване на натиск, защото никой не приема за нормално един постоянен процес на разследване с допълнително натоварване и стрес. Колкото и парадоксално да звучи – публично не се знаеше какво преживяват работещите в bTV. Ние работихме под изкллючителен стрес. Имаше и фалшиви сигнали, доказано фалшиви, от евродепутат на ГЕРБ. Случаят беше свързан с „необективност при отразяване действията на премиера Борисов за сметка на изявите на президента“. Проверката показа, че евродепутатът лъже. Бях изумен и отвратен, че 30 след края на ерата на доносите, ставахме всъщност жертва на доноси. А аудиторията не се интересува от това, че срещу нас е имало опити за дискредитиране – личностно и професионално. Зрителите се интересуват само от журналистиката, която би трябвало да произвеждаме в качествен вид. Този метод за сплашване е стандартна и работеща система за оказване на натиск, прилаган и срещу други мои колеги от други медии“, заяви Петков.

2004 г. Венелин Петков в ролята на репортер, отразяващ събития в чужбина