Хървати се оплакаха от скъпотия след въвеждане на еврото

Хървати се оплакаха от скъпотия след въвеждане на еврото

Само 3 дни след въвеждането на еврото като разплащателно средство в Хърватия зачестяват оплакванията от внезапно повишени цени на хранителните стоки, фризьорските услуги и в кафенетата. Новинарският портал index.hr съобщава, че в различни интернет форуми много потребители изразяват недоволството си от увеличението на цените и го подкрепят с конкретни примери. Социалните мрежи са пълни с примери за многобройни увеличения на цените след въвеждането на еврото, независимо дали става въпрос за магазини, фризьорски услуги или такси за паркиране.

Министърът на икономиката Давор Филипович пък подчерта възможността за предприемане на правителствени мерки срещу сектора на търговията на дребно.

Ваканционната дестинация, която е популярна и сред българите, замени националната валута куна с евро от 1 януари. Успоредно с това страната на Адриатическо море, чиято икономика е силно зависима от чуждестранните туристи, се присъедини към Шенгенската зона, в която няма граничен контрол и позволява по-лесно пътуване из Европа. Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари. Обменният курс е фиксиран на ниво от 7,5345 куни за едно евро.

Филипович атакува сектора на търговията на дребно. „Те вдигат цените месец след месец, а сега, в ситуацията с еврото, вдигат цените и се опитват да заблудят гражданите“, каза той пред журналисти. Но няма да успеят, сигурен е той. Според него правителството има достатъчно възможности за защита на потребителите. „От черни списъци до ценови ограничения – всичко е на масата“, казва Филипович. По-рано министърът се срещна с представители на търговските вериги, за да обсъди въпроса за увеличението на цените, пише investor.bg.

Според публикации в интернет форуми особено кафенетата, закусвалните, магазините за хранителни стоки и пекарните са повишили значително цените си. Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало с между 10 до 20 цента, хлябът – със 7 цента, 500-грамова опаковка крема сирене – с 26 цента, а пицата – с 30 цента, цитира новинарският портал публикациите.

Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, стана 20-ата страна, присъединила се към еврозоната. С този ход страната с население от около 4 млн. души влезе в ядрото на ЕС, като улесни трансакциите и осигури на финансовата си система предпазна мрежа при бъдещи кризи.