Хакерските заплахи до училищата продължават

Хакерските заплахи до училищата продължават

Заплахите за поставени бомби в столичните училища продължават. Експерти на ГДБОП се опитват да разберат откъде идват сигналите, кой е авторът и откъде са изпратени, но засега безрезултатно.

„Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете“.

Това гласи координираната хакерска атака, чрез която до десетки училища в Бургас и София бе разпратен сигнал за бомба. Той е бил адресиран до управата на школата, а директорите незабавно издадоха заповед учениците да бъдат изведени на двора. Минути по-късно всеки класен ръководител съобщи на родителите, че трябва да приберат децата си възможо най-скоро.

Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински, е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23 души, показва проверка на вестник „24 часа“. 

Разследващи са категорични, че става дума за хакерска атака. Имейлите били пратени от руски адрес. 

Във всички сгради са извършени претърсваня от СДОТО – Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“.

Не са открити взривни вещества и съмнителни материали.

Децата могат да се върнат на училище най-рано утре в 11:00 ч., тъй като по закон трябва да минат най-малко 24 часа от подаването на сигнала. Всеки директор обаче има правото да прецени по собствено усмотрение дали да възобнови утре учебните занятия.