Гробът на Яна Язова пустее, Фандъкова ще прави паметник

Гробът на Яна Язова пустее, Фандъкова ще прави паметник
Гробът на талантливата писателка Яна Язова пустее от години. На гробищата няма нито паметна плоча, нито някаква друга индикация, че там е положена Язова. Липсва дори кръст с нейните имена. Затова кметицата на София Йорданка Фандъкова реши Столична община да направи паметник. Ето какво заяви Фандъкова:
„Навършват се 110 години от рождението на Яна Язова. Животът на талантливата писателка минава през големи житейски перипетии – от скандалната за времето си любов с проф. Ал. Балабанов до отказ да бъде печатана след 1944 г. Тя умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. и е погребана в централните софийски гробища. От тогава до ден днешен на гроба й няма поставена надгробна плоча с името й.
Разбрах за това от изследователите на нейното творчество г-н Петър Величков и г-н Атанас Димитров. Затова заедно с тях, както и с издателя г-жа Венелина Гочева и пресгрупата на „24 часа“, които публикуваха материал по темата, решихме да поставим надгробен паметен знак. Макар и десетилетия след смъртта й с този малък жест ще поправим една несправедливост.
През идващата седмица заедно с Петър Величков и Атанас Димитров ще обсъдим и други инициативи, с които да почетем паметта на авторката на трилогията „Балкани“ в 110-а година от рождението й.
За тези, които имат интерес – на 25 май от 18.30 ч Петър Величков ще води литературен маршрут посветен на Яна Язова. Началото е от сградата на Съдебната палата.
Литературните маршрути на фондация „Прочети София“ се организират за четвърти сезон с подкрепата на Столична община“, посочи Фандъкова.