„Гражданската“ може да поскъпне до 600 лв.

„Гражданската“ може да поскъпне до 600 лв.

Драстично вдигане на вноските по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ предвиждат промени в Кодекса за застраховането. Според експерти сумата може да достигне до 600 лв., а това ще се отрази на всички цени и услуги, които като при ефекта на доминото също ще поскъпнат. 

Дружествата ще са принудени да увеличат цените, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани, предупредиха от Европейския транспортен клъстер.

Предложението на финансовото минисерство за изменения в Кодекса на застраховането предвижда налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация. Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, предупреждават от организацията.

Според тях Министерството на финансите е подвело със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати, по време свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г.

„Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите – по-драстични суми“.

Това мнение изрази пред bTV Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива. Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

Твърденията, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината, посочват от Европейския транспортен клъстер.

„Аз лично присъствах на работната група в КИПИ на 26.01. където  финансовият министър пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители излъга, че има потвърждение от ЕК  за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към еврозоната“, обясни Йоана Лалова от клъстера.

Тя посочва, че решение на Европейския съд № C587/15 изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината.

„Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на явен лобизъм и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година“, допълват от клъстера и настояват за оставката на финансовия министър Росица Велкова.