Гласят Лена за кмет на София?

Гласят Лена за кмет на София?

Слух, че Лена Бориславова се гласи за наследник на вечната Йорданка Фандъкова плъзна из столичните улици като миризма на топъл козунак по Великден. Засега тя не потвърждава това публично. Запитана пред медии дали има намарения да се кандидатира за градоначалник на София тя уклончичо отговори, че каквато и кандидатура да се избере, то тази фигура трябва да бъде одобрена и подкрепена от 4 формации – партиите „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, както и експертите, обединени в „Екипът на София“.

Припомняме, че във вторник (11 април) Борислава съобщи, че ще напусне парламента, за да координира кампанията преди местните избори, които ще се проведат наесен. На парламентарните избори новата коалиция победи ГЕРБ във всички столични избирателни райони.

„Този път ние нямаме право да се колебаем и тепърва да се ориентираме в ситуацията. Столична община е в изключително тежко състояние, виждаме го всички в града. Решенията трябва да започнат да се правят от ден първи, а това изисква работни групи, привличане на експерти, създаване на обща програма, около която да се работи и това е нещо, което правим още от ноември месец“, каза Бориславова.

В края на ноември медийни публикации посочиха съоснователя на „Telerik“ Васил Терзиев за кмет на София като потенциална обща кандидатура на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев тогава заяви, че партията не е обсъждала издигането му.

В неделя (9 април) лидерът на партия „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев отново призова „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за обща кандидатура за местните избори, като поиска и тя да бъде обявена по-скоро.

 

В сряда (12 април) Бонев, който беше кандидат за кмет през 2019 г., каза, че е напълно готов да управлява града, но при друг кандидат, който би гарантирал разгромна победа над ГЕРБ, няма да се кандидатира и ще го подкрепи.

 

До този момент ГЕРБ не е обявила кандидат за наследник на Йорданка Фандъкова като кмет на София. Кампания как ще подрежда града обаче започна настоящият председател на общинския съвет Георги Георгиев, който неофициално е сочен като основен претендент за номинация.