Гешев поиска главата на Радостин Василев

Гешев поиска главата на Радостин Василев

Обвинител номер едно на България Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП) от миналата седмица, съобщиха от прокуратурата. 

От там отбелязват, че с предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Радостин Василев за това, че през юни 2022 година чрез заплашване той e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

Започване на наказателно преследване срещу Радостин Василев е възможно само с разрешение на Народното събрание или при негово писмено съгласие, посочват от прокуратурата. 

Още миналата седмица Радостин Василев заяви, че това са опити да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“ – и при единия, и при другия вариант това няма да се случи. 

Припомняме, че на 13 юни 2022 година, спортният министър в оставка обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати от “Има такъв народ” напуска партията и застава в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно, на пресконференция, Тошко Йорданов обяви, че Христинка Иванова, депутат от ИТН, е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците.