Гешев: Мафията иска да овладее прокуратурата

Гешев: Мафията иска да овладее прокуратурата

„Ще продължа да настоявам Висшият съвет максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни, или в редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет. А именно, че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни. Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Не бих го нарекъл политическа поръчка. Вероятно интерес имат само олигархията и мафията. Вероятно това, което се цели е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие с т.нар. реформи. Но това не е реформа, а действия, които противоречат на интересите на българските граждани и общество, особено в насока борба с престъпността.

Това заяви преди броени минути главният прокурор Иван Гешев пред медиите преди да започне пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес се събира на заседание и отново ще разгледа процедурата по предсрочното прекратяване на мандата му.

„Прокуратурата, заедно със съда, продължава да е една от малкото работещите институции в момента в тази държава. Виждате какво се случва с останалите власти. Пак повтарям – прокуратурата и съдът са единствените стабилни институции в държавата, които са преграда между беззаконието и това, което виждат хората. Ще продължаваме да си вършим работата“, допълни Гешев.