Гешев иска имунитетите на двама от Възраждане

Гешев иска имунитетите на двама от Възраждане

След този на Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев поиска от НС сваляне и на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

По информация на NOVA става дума за Ангел Георгиев и Веселин Вешев от парламентарната група на формацията на Костадин Костадинов „Възраждане”. Срещу двамата има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред МРРБ през 2020 г.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-ото Народно събрание на 02.08.2022 г. за А.Г. да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за В.В. не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК хората на Костадин Костадинов, известен сред противниците си с псевдонима Костя Копейкин са обявени за народни представители и след полагане на клетва се явяват лица с имунитет.