Германско проучване: Бензинът в България е най-скъп заради ниските заплати

Германско проучване: Бензинът в България е най-скъп заради ниските заплати
Вицепремиерът Асен Василев е на друго мнение по въпроса

Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според изследването българинът работи средно по 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Междувременно за ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива. По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

„За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така“, изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

„В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция“, посочи икономистът Румен Гълъбинов.

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий „покупателна способност“.

ТВМЕДИА припомня, че само преди ден според финансовия министър и вицепремиер Асен Василев българите плащат най-евтиното гориво в целия ЕС.

Снимка: БУЛФОТО