Германия осуети опит за държавен преврат (ВИДЕО)

Германия осуети опит за държавен преврат (ВИДЕО)

 

Германия е ликвидирала вътрешна терористична клетка по подозрение, че е планирала да свали правителството, предадоха световните агенции.

От 25-те души, арестувани в ранните часове на деня, 22-ма са заподозрени в заговор за организиране на преврат, съобщиха от  федералната прокуратура в страната. Плановете им включвали въоръжено щурмуване на федералния парламент (Бндестага). Други трима, сред които руски гражданин, живеещ в Германия, са заподозрени в подкрепа на групата, заяви прокурорът.

Повече от 3000 полицейски служители, включително от специалните части, са извършили обиски в 130 имота в Германия, Италия и Австрия в една от най-мащабните операции от този вид в най-новата история, съобщиха официални лица на страната, цитирани и от The Wall Street Journal.

Според прокуратурата групата се е опитвала да вербува членове на полицията и въоръжените сили и се е стремяла да създаде терористични клетки в цяла Германия, които да ѝ помогнат да установи и поддържа военно правителство.

„Заподозрените са обединени от дълбоко отхвърляне на Федерална република Германия, което с течение на времето е прераснало в решение за насилствен преврат, за който са извършили специална подготовка“, заявиха от прокуратурата.

„Членовете на организацията са разбирали, че начинанието им може да бъде реализирано единствено чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата. Това включва и извършването на убийства“, се казва още.

Групата е била вдъхновена от конспирацията QAnon, която се бе разпространила по целия свят от САЩ и се свързва с нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., както и от германското движение Reichsbürger, или Граждани на Райха, което отхвърля германската държава и нейните институции, казаха от прокуратурата.

Сред арестуваните са сержант, служещ в KSK, специалното военно командване на Германия, и бивш депутат.

Лидерът на групата е установил контакти с представители на Русия в Германия, за да улесни планираното превземане на властта, заяви прокурорът, като добави, че няма доказателства руските служители да са отговорили положително на усилията му. Руският гражданин, който е бил арестуван като помагач на групата, е заподозрян, че е улеснил тези контакти.

Заподозряната терористична организация е била създадена около ноември 2021 г., водена от убеждението, че Германия се управлява от така наречената „дълбока държава“ и скоро ще бъде освободена от така наречения „съюз“ – предполагаемо тайно общество от длъжностни лица и военни от различни държави, включително САЩ и Русия, поясни прокуратурата.

Видео и снимки: EURONEWS