ГЕРБ води ПП с 6%

ГЕРБ води ПП  с 6%

Ако изборите  бяха днес 25,2% от гласувалите ще изберат ГЕРБ-СДС, а 19% – „Продължаваме Промяната“. Трети се нареждат ДПС с 11,5% подкрепа, следвани от „БСП за България“ – 10%. „Възраждане“ биха получили 9% от гласовете, „Демократична България“ – 7,4%, „Български възход“ – 5,2%.

Това показва проучване на агенция „Езкзакта Рисърч груп“.

Растящото политическо напрежение и натрупаният през последната година и половина негативизъм към институции, политици и партии могат да „отключат” процеси с непредвидими последици при следващ вот. Доколкото при следващи избори изглежда много вероятно избирателната активност да падне под тази на парламентарния вот от 2 октомври, това ще постави на дневен ред въпроса за легитимността на вота, коментират социолозите от „Екзакта“.

През декември лидерите на парламентарно представените у нас партии са одобрявани главно от собствените си електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. Неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември надхвърля 70%.

През декември най-високи дялове на одобрение са регистрирани за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и за Стефан Янев, председател на „Българска възход“. И двамата са одобрявани от по около 25% от българите. Следват съпредседателите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев с еднакъв дял одобрение – 19,5 процента. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е с 15 на сто одобрение, председателят на БСП Корнелия Нинова получава 14,9 процента.

*Проучването е проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г. от „Екзакта Рисърч Груп“ по метода „лице в лице”. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.