ГЕРБ-ПП/ДБ с обща програма

ГЕРБ-ПП/ДБ с обща програма

Двете най-големи парламентарни формации – „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“, подготвят обща законодателна програма, която ще предложат на останалите политически сили в Народното събрание след празниците. 

Общи за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се оказаха законите за съдебната реформа, еврозоната и Шенген. Ще се търси мнозинство и за конституционни промени.

Разговори за председател на НС и за правителство не са водени, увериха участниците в брифинга Десислава Атанасова и Росен Желязков от страна на ГЕРБ-СДС и Николай Денков и Христо Иванов от страна на ПП-ДБ. Те бяха единодушни за това, че разбират необходимостта да бъде съставено редовно правителство. До създаването му обаче няма да се водят разговори за нов бюджет.

Десислава Атанасова:

„Без редовно правителство и в условия на предстояща кампания евентуално, ако не постигнем съгласие, би било недопустимо да приемаме Закон за държавния бюджет, защото популизмът ще вземе връх. Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Нашата номинация е непроменена и това е г-н Росен Желязков. Надявам се, че България ще има правителство“.

Атанасова определи постигнатото днес съгласие като:
„Първа стъпка за нормалност в диалога. Първа стъпка за търсене на съгласие. Голяма стъпка, че имаме вече общи приоритети. Да се надяваме, че това е и стъпка в посока за формиране на мнозинство, което да излъчи редовно правителство на България“.
Започваме процеси в уточняване на необходимия минимум от големи национални задачи, по които всички сме съгласни, каза Христо Иванов:
„Ние се опитваме да ги използваме тях като основа за това да стартираме парламента поне за една сесия. И да създадем предпоставка за, след това, изграждане на определено съгласие около формулата, която да ни бъде подкрепен изборът на председател на Народното събрание, за да може да бъде пуснат парламентът в действие. Дали тези стъпки са първи стъпки зависи от това, дали ще можем да направим втори и трети стъпки. Това, дали ще можем да направим втори и трети стъпки е нещо, което към момента никой от нас не може да каже. Стои на масата процеса на разговорите по отношение на излъчването на подкрепата на председател на парламента. Стои на масата темата за някакъв формат на редуване или друга някаква формула, която да изработваме“.

Постигнато е единодушие и по това, че въпросите дали нечие чуждо посолство влияе на процеса за формиране на кабинет у нас унижават България. Това зависи само от усилията на българските политици, увериха представителите на двете коалиции.

Те ще предложат постигнатите законодателни приоритети на останалите парламентарни сили след Великденската ваканция.