Гейове се сърдят за версията, че разнасят маймунска шарка

Гейове се сърдят за версията, че разнасят маймунска шарка

Негодувание цари в ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални, бел. авт.), проказа проверка на ТВМЕДИА. 

Причината е, че напоследък все по-често се тиражират медицински хипотези, според които маймунската шарка се разнася най-вече сред хората с различна сексуална ориентация. Особено при мъжете, които правят секс с мъже.

„Поредната опорка, че отново ние сме виновни“, пишат огорчени представители на общността в няколко фейсбук групи, където се дискутират проблемите на българските представители на прайда. Групите преливат от коментари по темата, че отново са дискриминирани и нарочвани.

Аналогична е ситуацията и в Лондон, където дори се състоя мирно шествие против лепенето на етикети, че сексуалността има общо с шарката.

Преди няколко дни д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви, че поне това показват предварителните им анализи.

„Всички случаи на маймунска шарка в Лондон са при хора, които никога не са посещавали Африка. Интересното обаче е, че всички те са мъже и спят с мъже“, посочва Хопкинс и допълва:

„Ние специално призоваваме мъжете, които са гейове и бисексуални, да са наясно с всякакви необичайни обриви или лезии и незабавно да се свържат със службите за сексуално здраве“, съветва медикът.

Откакто са идентифицирани за първи път през 1970 г., случаи на маймунска шарка при хора са докладвани от 11 африкански страни: Бенин, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Габон, Кот д’Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне и Южен Судан.

Вече обаче инфекцията се наблюдава в цяла Европа и Америка.