Гавра и унижения върху лице с увреждания

Гавра и унижения върху лице с увреждания

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по публикации в медиите на 5 април, свързани с излъчен видеоклип, заснет на публично място – в пловдивски търговски център, съобщиха от звеното.

От клипа е видно, как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. Момчето е със специални образователни потребности и дибат, и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично.

В клипа участват трима души, придобили известност в интернет пространството – Тодор Огнянов – Тошо Куката, Петко Караилиев – Чеченеца и Емил Йорданов – Тротинетката.

Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа.

Междувременно стана ясно, че СЕМ наказва медиите, излъчили клипчето. Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности, съобщиха от медийния регулатор.

СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава, допълват от Съвета.

Регулаторът докладва публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове YouTube, Facebook, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния регистър на СЕМ, разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.