Финландия влезе в НАТО

Финландия влезе в НАТО
Финландия вече официално е член на НАТО, съобщава Дойче Веле. Знамето на Финландия ще бъде издигнато пред централата на НАТО в Брюксел и така алиансът ще наброява вече 31 държави.

„Датата също е символична, на 4 април 1949 г. е основан Алиансът“, посочи ръководителят на организацията Йенс Столтенберг.

Междувременно реакциите в Русия са остри.

„Северноатлантическият алианс е структура, враждебна на Русия, поради което присъединяването на нови държави към него ще се отрази на двустранните отношения на Русия с тези държави“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, това (разширяването на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните отношения с тези държави, които стават нови членове на алианса. Алиансът все пак е недружелюбна структура и в много отношения е враждебен на Русия“, заяви говорителят на Кремъл.

В същото време той подчерта, че ситуацията с Украйна, чието евентуално членство в НАТО е неприемливо за Русия, е „много различна от тази с Финландия“, която сега става член на алианса. „Затова тук едва ли има някакво сравнение“, подчерта Песков.

Той допълни, че Москва „внимателно ще наблюдава какво ще става във Финландия, как Северноатлантическият алианс ще използва територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат близо до нашите граници и потенциално ще ни застрашават. В зависимост от това ще бъдат предприети мерки“, предаде БТА.