Евтино агеншко от Македония залива пазара

Евтино агеншко от Македония залива пазара

Над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм е внесено у нас, а родните животновъди недоволстват заради подбиването на родното производство и готвят блокади и протести.

Според спогодба между ЕС и Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от българското, обяви зам.-директорът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Фактът, че месото е по-евтино обаче не го прави качествено, посочи Караколев. Причината – западната съседка не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос. Според Караколев липсата на евроегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Браншът недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. Фермери и търговци обявиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

На практика се повтаря познатият сюжет с украинското жито и полските яйца – нашите агробизнесмени заклеймяват импорта като „дъмпингов“ и със „съмнително качество“.

В същото време от Българската агенция за безопасност на храните твърдят, че вносът е под „извънредно засилен“ контрол и фалшификации за произхода са невъзможни, като припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.

Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.

Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство, обяви преди дни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен от ЕС пункт за импорт на месо от страни извън Европейския съюз за внос на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката вече е влязла в държава от ЕС, на следващата граница няма изискване за щателни проверки. „А гърците не се задълбочават в изследвания“, твърди Симеон Караколев.

По данни на овцевъдната асоциация заради евтин внос от Северна Македония миналата година над 20 000 български агнетата са останали непродадени и сега ще се случи същото.

От бранша поясняват, че има и внос от Румъния, който обаче не ги притеснява, защото цените са близки до нашите.

Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 20 и 29 лева за килограм.

Нашите фермери и търговци обясняват пред медиите, че се прилага следната схема – внасят се агнета от западната съседка, колят се в български кланици и месото се пуска в търговската мрежа като българско (то се маркира със син печат, а вносното – с червен), за да се избегнат стриктни проверки.

В тази връзка БАБХ започна масирани инспекции на кланици и магазини. Ето какво обясни пред БНР д-р Калина Милушева, началник-отдел „Контрол на храните“ при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград: