Евакуираха 400-килограмова жена с кран

Евакуираха 400-килограмова жена с кран

37-годишна жена от Йордания не е излизала от стаята си от 16 години, а причината е теглото ѝ, което е малко над 400 килограма. Електронни медии и социалните мрежи разкриха историята на Надя Афана, която не е виждала „бял свят“ от почти две десетилетия. 

Надя страда от свръхзатлъстяване в резултат на усложнения от лекарска грешка след операция на стомашен байпас, която е претърпяла, когато е била на 14 години.

Властите в гр. Зарка решиха да се погрижат за нея и да я изведат от стаята ѝ за първи път, въпреки, че това се оказало нелека задача.

Експертите от Гражданска защита на Йордания предварително изготвили план и я евакуирали с помощта на кран. След „изваждането“ от родния дом на Афана тя била настанена директно в болница в Аман.

Началникът на Гражданската защита в Зарка, бригаден генерал Мухаммад Хрейсат, каза, че жената е била евакуирана към втория етаж в болницата с помощта на специално оборудване, поради прекомерното ѝ тегло, след разработване на специален план и извършване на цялостно проучване на къщата.

По думите на Хрейсат Афана се разплакала от щастие, когато, макар за кратко, се озовала навън на въздух.

В момента цял екип лекари се грижат за Надя и обмислят схема за лечение, както и прилагане на липосукция, за да може отново да живее живота си по здравословен начин.