Ето я втората в историята българка, изкачила Еверест! (Видео)

Ето я втората в историята българка, изкачила Еверест! (Видео)
Силвия Аздреева е от Петрич

Силвия Аздреева от Петрич записа впечатляващ успех в своята биография – тя изкачи в два поредни дни върховете Еверест и Лохце. Експедицията, в която се е включила и българката, е била водена от непалеца Нирмал Пурджа (станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника).

Силвия стъпила първо на Еверест на 15-ти май, а на 16-ти май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м).

Според информация на организаторите Аздреева е един от тримата участници, които са успели да покорят и двата върха.

Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-добрите шерпи в света.

Така тя стана втората българка, изкачила Еверест и първата покорила Лхотце.

Според официалната статистика, единствено Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, но с голяма вероятност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него.

Една от целите, които Аздреева си беше поставила, бе да снима на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол, но все още няма потвърждение дали го е направила.

Зад гърба си Силвия има изкачване и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава отново бе Пурджа.

Във видеото, която тя записа описва как изглежда след изкачването на Еверест. Цялото ѝ лице е покрито с рани заради студа, височината и липсата на кислород.