Днес ЕС решава за България в Шенген

Днес ЕС решава за България в Шенген

Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.

На днешното си заседание в Брюксел Съветът на Европейския съюз ще гласува дали страната ни, Румъния и Хърватия да станат част от пространството за свободно движение.

До момента индикациите са, че Нидерландия и Австрия ще са против приемането на България.

Гласуването за страната ни и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвиден и вотът за Хърватия, за която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към. Шенген.

Припомняме, през октомври Европейският парламент призова Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По този начин трябва да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г.

Миналия петък обаче стана ясно, че Нидерландия ще против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Впоследствие премиерът Марк Рюте уточни, че не казва „не“, а „не“ сега и поиска въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също заяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че двете страни се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. Снощи той потвърди решението на Виена.

На днешната среща в Брюксел България ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.