Екстрадираха в Америка приятелка на криптокралицата д-р Ружа

Екстрадираха в Америка приятелка на криптокралицата д-р Ружа

Българска гражданка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата One Coin, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от БТА.

В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на „УанКойн“. В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „УанКойн“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Припомняме, че от Ружа Игнатова, която се самопровъзгласи за д-р Ружа, изчезна през 2017 г., малко преди да бъде издадена международна заповед за арестуването ѝ. Твърди се, че е била предупредена от високопоставени лица, че се готви мащабна акция срещу нея и подопечната ѝ One Coin. Ружа Игнатова последно е видяна на летище София, когато се качва на самолет за Атина. От тогава от нея ни вест, ни кост. Според някои теории тя не е измежду живите. Убийството ѝ е било поръчано от измамени руснаци, които изгорели с милиони. Според друга теория Игнатова е с променена визия и пие коктейли в някоя южна страна, която няма правни спогодби за екстрадация.