Еколози: Гларуси тероризират Варна и Бургас, популацията им значително нарасна

Еколози: Гларуси тероризират Варна и Бургас, популацията им значително нарасна
В някои квартали на морската ни столица спокойният сън е мираж – гларусите врещят денонощно. Снимка: БУЛФОТО

Гларуси тероризират жителите на Варна и Бургас, алармират притеснени еколози и общинари. В Бургас ще се сформира комисия към Общината, която да обсъди възможните варианти за ограничение на популацията им. Специалисти дадоха за пример Рим в Италия и Остенде в Белгия, където се извършва химическа стерилизация на покривите, или се пускат дронове, които да следят къде се снасят с яйца. Яйцата им биват заменят с изкуствени.

„Гларусите са всеядни хищници и мършояди. Нападат всякаква храна – дори дюнери и банички от ръцете на бургазлии. Вече се случва директно да кацат в чиниите на хората, седнали на ресторант“, коментират представители на министерството на околната среда и водите.

Общинарите във Варна и Бургас са притеснени за този летен сезон и искат максимално да ограничат популацията им не само заради туристите, но и заради това, че непрекъснато правят набези.

Еколозите смятат, че птиците разнасят най-различни зарази и инфекции. Кресливият шум, който създават пък вече прави невъзможно да се спи спокойно в някои по-централни квартали на Варна.

Орнитолози са на мнение, че точно сега е размножителният им период и те се държат още по-агресивно.

„Единственият лимитиращ фактор за популацията им в градовете е човекът. Те нямат друг естествен враг, обясни Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците.  Според него причината за концентрацията на гларуси в градска среда е изключително лесният им достъп до храна:

Хората не затварят съдовете за смет, гларусите вадят храна и от кошчетата за смет в центъра на града. Съжителството ни с гларусите е нещо, което се случва по наше желание и поради нашите бездействия. Във взаимоотношението човек-птици, човекът е по-интелигентното същество. Ние, като биолози, винаги сме апелирали не за физическо посегателство, а за интелигентни подходи с управление на процесите и на популацията“, посочи Иванов.

Орнитолозите съобщават и за друг феномен през последните години – гларусите могат да прелитат големи разстояния и вече се наблюдава популация в Пловид и други места на България. С една дума за птиците не е толкова важно да са около воден басейн. Средната продължителност на птицата е 15 години.

„Случвало се да нападат други големи птици, каквито са щъркелите. Убиват ги бързо“, посочват еколози.

СНИМКИ: БУЛФОТО