ЕК обявява българската роза за токсична

ЕК обявява българската роза за токсична

Нов регламент на Европейската комисия разгневи патриоти и розопроизводители. Причината – Европейската химична агенция се кани да обяви българската роза дамасцена за токсична. Нещо повече – според готвените промени розовото масло няма да се вписва като натурален продукт, а като химичен, което според хората в Казанлък е безумие.

„Розовото масло е наричано течно злато. Това е вековна традиция. То е 100% натурално, защото се добива само и единствено от розов цвят и вода. Нищо друго! Над 5 века е намерило приложение не само в козметиката, но и в медицината. То е полезно и лекува доста болести. Изведнъж от Европа ни казват, че това е химически добит продукт. Що за глупост?“, дивят се прозиводители.

Според ЕК роза дамасцена е токсична, вредна и опасна за човешкото здраве. 

„Добиването на розовото масло става чрез най-екологичния и така наречен грийн метод за получаване. Водна парна дестилация, при което не се използват никакви химични разтворители или вредни за хората вещества. Използва се водна пара и вода, която увлича етеричното масло и това е най-екологичния и природо съобразно получен продукт”, казва доц. д-р Анна Добрева, експерт технология на етеричните масла БАН, цитирана от Нова.

„Розовото масло се получава единствено от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по целзий. Няма никаква химия. Да не говорим, че хора с болни бъбреци се лекуват с него”, обясни Марин Тодоров, розопроизводител.

В България се намира единствената розова долина в света. Маслодайната роза дамасцена ни е прославила по цял свят. Маслото има висока трайност, което е сред най-положителните му качества. Може да се съхранява много, много дълго без да промени качеството и състава си.

„Държавата ни е твърдо против по отношение на приравняването на естествените етерични масла на химични продукти. Просто защото няма да е вярно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме еталон за качество на розовото масло. Нямаме друг сценарии. Това е нещо, с което нашата държава не би се примирила”, заяви земеделският министър  Явор Гечев по темата със забраната на маслодайната роза.