Гълъб Донев към Петков: Държавата не се ръководи с хаштагове

Гълъб Донев към Петков: Държавата не се ръководи с хаштагове

Служебният премиер Гълъб Донев направи иронична забележка към протестиращите срещу кабинета и лично срещу предшественика си Кирил Петков, като обяви, че „държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи“.

Поводът за думите на Донев беше подновяването на работата по членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но коментарът му дойде един ден след поредния протест срещу енергийната политика на новото правителство под надслова #ГазWithMe.

Решението за ОИСР беше временно спряно с едно от първите действия на служебния кабинет заради недовършената процедура от МВнР при кабинета „Петков“.

Това даде повод на бившия министър-председател да постави под въпрос мотивите на новата власт в позиция, с която разкриваше и забавяне на процедурите около пускането на гръцкия интерконектор в експлоатация – основния повод за началото на протестите срещу Донев.

Сега служебният премиер реши да отговори язвително на Кирил Петков, като преди заседанието на Министерски съвет каза:

„Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави с предизборни цели“.

Той обяви, че кабинетът е трябвало да внесе „поправки в завещания от предходния екип проект“ за ОИСР, като каза, че се надява това да „сложи край на политическите злоупотреби по темата“.