Дмитрий Песков: Украйна ни отказа преговори, продължаме по план

Дмитрий Песков: Украйна ни отказа преговори, продължаме по план

Русия продължава ”специалната си военна операция” в Украйна, защото Киев не желае да проведе мирни преговори. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, многократно са посочвали, че „Украйна, както де факто, така и де юре, не може и не иска да води преговори“, каза той.

Песков заяви, че Москва „категорично“ отхвърля резолюцията, приета от Общото събрание на ООН, която призовава Русия да плати репарации на Украйна.

Това е опит да се „довърши ограбването на нашите златни и валутни резерви, които бяха незаконно блокирани“, каза говорителят.

„Това е узаконяване на този грабеж с помощта на платформата на ООН“ и Русия ще направи „всичко възможно“, за да предотврати подобно „заграбване“.

Песков заяви, че Русия вече работи за възстановяване на повредената инфраструктура в украинските територии под неин контрол.

Въпреки това, „няма съмнение“, че същото ще бъде направено и за останалата част от Украйна, увери той. Относно евентуалното удължаване на споразумението за износ на зърно Песков заяви, че решението „ще бъде обявено в подходящия момент“.

По отношение на срещата на представители на руското и американското разузнаване в турската столица Анкара Песков заяви: „Нямаме какво да кажем за съдържанието на разговорите.“

Говорителят на Кремъл нямаше „какво да каже“ иотносно предложението на Зеленски за размяна на всички военнопленници, като добави, че с подобни въпроси най-добре се занимават съответните органи.