Диамант 205 карата пускат на търг в Швейцария

Диамант 205 карата пускат на търг в Швейцария
И друга историческа скъпоценност ще се търгува в Женева – крушовидният 228-каратов диамант е с първоначална оценка 30 милиона долара.

Аукционна къща „Кристис” продава на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел, като приходите ще отидат за Червения кръст. За трети път в историята аукционната къща прави подобен жест в името на благотворителността.

Камъкът е с изключителните 205 карата и ще блесне в Женева, Швейцария, на 11 май в търга за скъпоценни камъни. Парите ще подкрепят международната организация и именно затова диамантът е кръстен „Червен кръст“.

„За трети път за период от повече от сто години ”Кристис” ще предложи този изключителен ярко жълт диамант от 205,07 карата”, казва Франсоа Кюриел, председател на „Кристис” за Европа и ръководител на отдела за луксозни продажби.
„Това е много специална връзка и огромна чест”, допълня Кюриел.

Оригиналният необработен камък, за който се смята, че е бил 375 карата, е добит в мина на „ДеБиърс” в Южна Африка през 1901 г.
Той се появява за първи път на търг на „Кристис” през април 1918 г., като е обявено, че приходите от продажбата ще подкрепят дейността на Червения кръст.
Тогава диамантът е продаден за 10 000 британски лири (около 782 000 долара днес) на лондонската бижутерска къща „Ес Джей Филипс”. През следващите десетилетия скъпоценният камък преминава в ръцете на неколцина собственици, като се смята, че накрая се оказва притежание на американски бизнесмен.

За втори път камъкът се появява на търг на „Кристис” в Женева през 1973 г., когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка (близо 4,7 милиона долара днес). Месеци по-рано той е обявен за продажба на търг в Токио, но е оттеглен поради нисък интерес заради високата си цена.

На търга на 11 май в Женева ще се продава и най-големият бял диамант, предлаган досега на търг. Крушовидният 228-каратов диамант е с първоначална оценка 20-30 милиона щатски долара. Камъкът с големина колкото кокоше яйце е добит преди двадесетина години в Република Южна Африка и за първи път се излага на търг. През 2013 г. 102-каратов бял диамант бе продаден за 26,7 милиона щатски долара.